Belföld

Patthelyzet miatt marad a mentelmi joga a jobbikos képviselőnek

Staudt Gábor azt állította, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki.

A mentelmi bizottság kereszténydemokrata elnöke a zárt ülés után az MTI-nek elmondta: négy igen és négy nem szavazat mellett patthelyzet alakult ki Staudt Gábor jobbikos képviselő mentelmi ügyében. Staudt Gábor esetében rágalmazás vétsége miatt érkezett megkeresés a testülethez.

A végső döntést az Országgyűlés hozza majd meg. A házszabály szerint a mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő képviselő kétharmadának szavazata szükséges. (Március 1-jén szintén patthelyzet alakult ki a bizottságban, akkor egy fideszes képviselő esetében volt szavazategyenlőség.)

Balajti László, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi, az Alkotmányvédelmi Hivatal jelenlegi főigazgatója tavaly szeptember 23-án jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz Staudt Gábor ellen, amiért a Jobbik országgyűlési képviselője korábban azt állította róla, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki.

A testület zárt ülésén döntött az összeférhetetlenségi ügyek 3 tagú vizsgálóbizottságáról is. A testület elnöke Simon Gábor (MSZP) lett, míg alelnök Varga István (Fidesz) és Szabó Gábor (Jobbik).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik