Belföld

Pálinkás nem ért egyet a kormánnyal

Pálinkás József, az MTA elnöke üdvözölte azt a kormányzati elképzelést, hogy egy természettudományi tárgyból kötelező lesz az érettségi. Szerinte 16 év kellene legyen a tankötelezettség határa - derült ki a Kossuth Rádió a 180 percben című műsorából.

Differenciált felsőoktatásra van szükség – jelentette ki az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Aki saját pénzén tanulni akar, tanulhasson – fogalmazott Pálinkás József, majd hozzátette: a térítéses képzésben is lehet alkalmazni különböző fokozatokat. Ha egy adott szakma esetében nincs szükség újabb szakemberre, a teljes költséget fizesse ki a hallgató, ha azonban úgy látni, szükség lesz rá, csak a költség egy bizonyos hányadát – magyarázta.

Pálinkás József üdvözölte azt a kormányzati elképzelést, hogy egy természettudományi tárgyból kötelező lesz az érettségi. Azokat a tanárokat, akik természettudományos tárgyakat tanítanak, kellőképpen meg kell becsülni – tette hozzá, megjegyezve, bízik benne, hogy a tervezett pedagógus életpályamodell jelentősen növeli a szakma tekintélyét.

Az MTA elnöke viszont nem ért egyet azzal, hogy a Fidesz elképzelései szerint 15 éves korig lenne kötelező iskolába járni. Pálinkás József úgy véli: 16 év legyen a tankötelezettség határa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik