Belföld

Elbocsátották az FKF Zrt. vezetőjét

A cég vezetésével Klug Lajost, a hivatal nemrég kinevezett közmű- és környezetvédelmi osztályvezetőjét bízták meg.

Felmentette vezérigazgatói posztjáról Tölgyesi Balázst, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét szerdán április elsejei hatállyal Tarlós István főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a cég vezetésével Klug Lajost, a hivatal nemrég kinevezett közmű- és környezetvédelmi osztályvezetőjét bízták meg.

A múlt évben, október végén a rendőrség egy feljelentést követően tanulmányok ügyében indított nyomozást, amelyeket 2009-ben rendelt meg Tölgyesi Balázs, aki akkor az FKF vezérigazgató-helyettese volt. A nyomozás azért indult, mert a három, összesen húszmillió forintba kerülő kutatási anyaggal kapcsolatban közbeszerzési problémák is felmerültek.

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság később bűncselekmény hiányában lezárta, a Fővárosi Főügyészség azonban hatályon kívül helyezte ezt a határozatot, és februárban a Nemzeti Nyomozó Iroda újra nyomozást rendelt el.

Az index.hu több novemberi cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy, az FKF Zrt.-nek készített innovációs tanulmány szerzői több más szerző korábbi tanulmányát is “átvették”, az egyiket biztosan a szerző engedélye nélkül.

Az önkormányzat az index.hu cikkei nyomán vizsgálatot indított a cégnél november végén. A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője, Szűcs Panni akkor azt közölte, Tölgyesi Balázs azonnal megkezdte a cég átvilágítását, a kutatás-fejlesztési és innovációs stratégia és az annak alapján elvégzett tevékenységek teljes körű felülvizsgálatát 2006. június 1-jéig visszamenőleg. A vizsgálat az akkori közlés szerint kiterjedt a kutatás-fejlesztési tevékenységgel kapcsolatban igénybe vett szakértők tevékenységére, a társaság által ezen szakértőkkel kötött szerződések jogszerűségére, a szerződésekben megfogalmazott igények teljesülésének vizsgálatára, “a teljesítések szakmai megfelelőségére”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik