Belföld

Az MTA-elnök egy évvel kitolná a tankötelezettséget

Pálinkás József azt szeretné, ha 16 éves korig kellene iskolába járni.

Differenciált felsőoktatásra van szükség – jelentette ki az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Aki saját pénzén tanulni akar, tanulhasson – tette hozzá. Pálinkás József úgy vélte, a térítéses képzésben is lehet alkalmazni különböző fokozatokat.

Elképzelése szerint a teljes költséget fizetné a hallgató, ha egy adott szakmának nincs szüksége új szakemberre. De ha úgy látni, szükség lesz rá, csak a költség egy bizonyos hányadát. Pálinkás József üdvözölte azt a kormányzati elképzelést, hogy egy természettudományi tárgyból kötelező lesz az érettségi.

Azokat a tanárokat, akik természettudományos tárgyakat tanítanak, kellőképpen meg kell becsülni – tette hozzá. AZ MTA-elnök bízik benne, hogy a tervezett pedagógus életpályamodell jelentősen növeli a szakma tekintélyét.

Az akadémia elnöke azzal viszont nem ért egyet, hogy a Fidesz elképzelései szerint 15 éves korig lenne csak kötelező iskolába járni. Pálinkás József úgy véli: 16 év legyen a tankötelezettség határa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik