Belföld

A polgárőrök nem kérnek a gyöngyöspatai járőrözőkből

Országos szövetségük szerint ehhez hasonló "önjelölt szolgálat" csak katasztrófahelyzetekben történhet.

A Gyöngyöspatán magát polgárőr szervezet képviselőinek nevező járőrözők nem tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ) – jelentette ki Túrós András, a szervezet elnöke szerdán Gyöngyöspatán. A polgárőrségről szóló törvény szerint az egyes településeken szerveződő polgárőr-egyesületek az önkormányzattal és a rendőrséggel együttműködve látják el feladatukat – közölte az OPSZ elnöke, amikor a településen egyeztetett a község hivatalos polgárőrségével.

Az egyeztetés előzménye, hogy a Heves megyei faluban március eleje óta járőröznek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

Túros András közölte, arról nincs információja, hogy egyes polgárőrszervezetek “önjelölt módon” az ország más pontjain szolgálatot látnának el. Ez csak katasztrófahelyzetben történhet, az OPSZ felkérése alapján – közölte az MTI kérdésére az elnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik