Belföld

Szili Katalin meglepő alkotmányos javalatai

Kétkamarás törvényhozást, maximum 15 tagú kormányt javasol a volt MSZP-s vezető.

Szili Katalin is benyújtotta alkotmányjavaslatát a parlamentnek. Az egykori vezető MSZP-s politikus, ma már független képviselő és a Szociális Unió elnöke. A javaslata a második Alkotmánytervezet, amely a Tiszttelt Ház elé kerülhet. Az elsőt a Fidesz-KDNP képviselői nyújtották be..

Szili Katalin közleményében azt írta: javaslata számos kérdésben alternatívát kínál elsősorban az állampolgárok biztonságérzetének fokozására, a demokratikus részvétel és intézmény bővítésére. Hozzátette, az indítvány a munkához való jogot, a lakhatás jogát, a szociális jogokat és a jövő generációk jogait hangsúlyosan tartalmazza.

A beterjesztett, 18 fejezetes Szili Katalin kimondatná: az államforma parlamentáris köztársaság, a gazdasági berendezkedés pedig ökoszociális piacgazdaság. Szili a köztársaság törvényhozását nemzetgyűlésnek nevezné, amelynek két kamarája lenne, a képviselőház és a 90 tagú felsőház. Utóbbiba delegálási joggal rendelkeznének például az érdek-képviseleti szervezetek, az egyházak, a kamarák, a köztestületek szervezetei, a nemzeti és etnikai közösségek, az önkormányzati szervezetek szövetségei, valamint más szervezetek a sarkalatos törvényben meghatározott szabályok szerint. A felsőházi ciklus hossza öt év lenne, a képviselőházi választás továbbra is négyévente lenne. A kormány legfeljebb 15 tagú lehetne.

A költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról szóló törvényeket az Alkotmánybíróság Szili Katalin előterjesztése szerint csak akkor semmisíthetné meg, ha azok tartalma az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó passzus szerinti jogokat sérti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik