Belföld

Nagy tömeg tüntetett a szabad sajtóért

A Szabad sajtó úton tizenötezres tömeg gyűlt össze, hogy a sajtószabadságért demonstráljanak. Egymillióan a szabad sajtó útján címmel szerveztek tüntetést civilek az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Helyszíni tudósítás.

“Kerteljük műveinket”, “mértéktartó médiaszabályozást” táblákat látni az összegyűltek kezében, vagy éppen a Fecsút feliratú közúti táblát imitáló plakátot “Felisút” felirattal – számolt be helyszíni tudósítónk.

KÉPGALÉRIA (fotó: Orosz Györgyi)

KÉPGALÉRIA (fotó: Orosz Györgyi)

Szalóki Ági egy Babits verset olvasott fel, miután egy személyes történetet osztott meg az összegyűltekkel: édesanyja és édesapja különböző politikai nézeteket vallanak, ami a rendszerváltáskor a válásukhoz vezetett.

Kulka János és Csákányi Eszter voltak a rendezvény házigazdái, akik úgy vélték, nincsen politikai képviseletük. Az elmúlt húsz évben nem volt ilyen támadás a demokratikus értékek ellen – kezdték mondandójukat. Azért vagyunk itt, hogy sokféle hangot lehessen hallani – folytatta Kulka.

Majd Scilling Árpád lépett a színpadra. Demokratilus országban nem bunkerban, hanem nyílt vitákban szokták előkészíteni a törvényeket – mondta.

Nagy tömeg tüntetett a szabad sajtóért 2 Láng Júlia újságíró meghatottan lépett a színpadra. Nem szabad elhinni azt, hogy nem volt rendszerváltás. ’89-ben is bőgtem bele a mikrofonba. És akkor is ilyen hihetetlenül rengetegen voltunk. Ne engedjünk ’89-ből – mondta könnyeivel küszködve.

A rendezvényen játszott az Európa Kiadó, a 30Y és Akkezdet Phiai is.

Záróakkordként Adam Michnik lépett a közönség elé. A lengyel politikus, újságíró és történész nyolc évet töltött a kommunista rendszer börtönében, majd a rendszerváltás után megalapította az azóta legbefolyásosabb lengyel napilapot, a Gazeta Wyborczát.

KÉPGALÉRIA (fotó: Neményi Márton)

KÉPGALÉRIA (fotó: Neményi Márton)

Magunk teremtettük meg szabadságunkat. Most, 22 év elteltével büszkék lehetünk, de okunk van a bizonytalanságra is: időről időre megjelenik a demagógia és a populizmus. A drágán megváltott szabadságunkat meg kell védeni. Petőfi Sándor száját lehetetlen beragasztani! – fogalmazott Michnik.

Erről a helyről üzenek Orbán Viktornak – akit személyesen ismerek -, hogy a szabadság veszélyben van.

A tüntetés főszervezője szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb civiltüntetés volt ez, amelyet a Facebookon szerveztek a szólásszabadságért.

Vámos Anna követeléseiket ismertetve elmondta: nem elégszenek meg a médiatörvény módosításával, véleményük szerint a jogszabály továbbra sem felel meg az európai normáknak, ezért – szakmai és jogvédő szervezetek bevonásával történő – átdolgozását sürgetik.

A sajtószabadságért csaknem háromszázan demonstráltak Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál. Tüntetés volt Gyulán is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik