Belföld

Szanyi Tibor és a Jobbik csörtéje Gyöngyöspata kapcsán

Haladéktalanul tegyen rendet a kormány Gyöngyöspatán, és zavarja el azt a "fekete sereget", amelyet a Jobbik odaküldött - mondta Szanyi Tibor.

Az MSZP országgyűlési képviselője a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul erősítse meg a közbiztonságot azokon a településeken, ahol hasonló a helyzet.

Szerinte a Jobbikhoz köthető paramilitáris alakulatok kettős fakeresztet állítottak fel Gyöngyöspatán, majd a keresztet meggyújtva “tombolva kiáltoztak” az ott élőknek. A szocialista politikus szerint a rendőrség tétlensége annak bizonyítéka, hogy a kormány és a Jobbik összejátszik, s “próbaterepnek” nézik Gyöngyöspatát.

Szanyi Tibor közölte, ma Magyarországon a lakosság nagy hányada az éhezés határán van, ami az egykulcsos adónak is köszönhető, amelyet a kormány bevezetett. Ezért azt is követeli az MSZP, hogy módosítsanak a szabályozáson.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják.

A Jobbik március 6-án – a rendőrség becslése szerint – mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy “magyarpárti tüntetést” tartottak a községben.

Válaszában a Jobbik elvárja Szanyi Tibor szocialista képviselőtől, hogy ha igazat állít Gyöngyöspatával kapcsolatban, akkor “egy marék hamut szolgáltasson be bizonyítékként”, ha viszont hamisat állított, akkor “hintse fejét (…) hamuval”. Az ellenzéki párt közölte: a Jobbik nem éget keresztet.

Sneider Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke szerint “Szanyi Tibor sajtótájékoztatója újból ráirányította a figyelmet a saját szellemi leépülésére, amikor kettőskereszt-gyújtogatással vádol Jobbikhoz kötődő embereket”. Jelezte: a Jobbik az a párt, amelyik állítja a kereszteket, és nem égeti. Az a párt, amelyre Szanyi Tibor gondol, még nincs jelen a magyar politikai életben – tette hozzá. Szerinte Gyöngyöspatán valóban nagy a feszültség a cigányok által lakott településrészen. “Hetek óta nem lehet normális körülmények között fát lopni, pincét feltörni, magyarokat fenyegetni” – fogalmazott.

Az alelnök a helyzetért a kormánypártra hárítja a felelősséget, amely csökkentette a közmunkaprogramra fordítható támogatásokat. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik