Belföld

LMP: cinikus a “kukázást” büntető szabály

Az ellenzéki párt jogszabályban rögzítené a hulladékgyűjtéshez való jogot.

Az LMP közleménye hangsúlyozza: képmutató logikára épül az a józsefvárosi rendelet, amely 2011. január 1-jétől – csatlakozva több mint 50 önkormányzat hasonló szabályozásához – bünteti a kukázást. Úgy vélik: a rendelet arra a képmutató logikára épül, hogy “ha nem látjuk a szegénységet, akkor az nincs is”. Ez a logika nem csak hamis és embertelen, de életszerűtlen is – írják. Az LMP cinikusnak nevezi a szabályozást, mert az nem tesz mást, mint kriminalizálja a szegénységet, “belerúg a védtelenekbe”, ahelyett, hogy a valós problémát próbálná kezelni.

A párt felidézi, ha bárki kivesz valamit a szemetesből, akkor akár 50.000 forintra is büntethetik. Guberálni nem jókedvében szokott az ember, hanem kizárólag azért, mert a nyomor rákényszeríti, éppen ezért a nyomort kell felszámolni és nem annak látványát – olvasható a közleményben. Mint rámutatnak, az ilyen intézkedéssel a józsefvárosi önkormányzat csak a szőnyeg alá söpri a problémát, ahelyett, hogy a kiváltó okokat próbálná felszámolni, miközben ma is megvan a jogi lehetőség, hogy a szemetelést az önkormányzatok büntessék, ezen rendelet nélkül is. Az LMP a kommüniké szerint jogszabályban kívánja rögzíteni a hulladékgyűjtéshez való jogot, és felszólítja a kormányt, hogy a források folyamatos csökkentésével ne hagyja cserben az önkormányzatokat a szociális problémák megoldásában.

Csütörtök este utcai kukázás, illetve arra való felszólítás miatt a rendőrség előállított egy a férfit, aki demonstráció keretében így próbált meg tiltakozni a VIII. kerületi önkormányzat kukázást tiltó rendelete ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik