Belföld

Sószobát kaptak a devecseri óvodások

Az új szobában a Himalájában bányászott sótéglából 2,8 méteres magasságig rakták ki a falat.

Húsz négyzetméteres, adományokból megépített, sóhomokozóval és sópárásítóval felszerelt helyiséget kaptak a devecseri óvodások. Pénteken vehették birtokba. Szabóné Bakos Katalin óvodavezető az MTI-nek elmondta, hogy a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően keresték meg a sószobák építésével foglalkozó budapesti céget, amely gyűjtést szervezett a devecseri óvodásoknak.

Az óvoda alapítványának számlájára Bécsből és a grazi konzulátustól is érkeztek adományok, de a helyi politikusok mellett a Fonyódi Önkéntes Tűzoltóegylet nagyobb összeggel segítette a sószoba megvalósulását – mondta az óvodavezető. Hozzátette: a mintegy 2,5 milliós beruházáshoz helyi kőművesek, üvegesek és festők társadalmi munkával járultak hozzá.

A pénteken átadott sószobában 1200 sótéglából a mennyezetig érő U alakú falat építettek, amelyet hátulról törtfehér, narancs, illetve barna fényfűzér világít meg. A fal előtti részen alakították ki a homokozót, amely fölé sópárásítót helyeztek el.

Szalay Ferenc, a Sóker Sócentrum ügyvezetője elmondta: az új sószobában a Himalájában bányászott sótéglából 2,8 méteres magasságig rakták ki a falat, a sóhomokozót 600 kilogramm finomszemcsés sóval töltötték fel. Ebben a homokozóban játszhatnak a gyerekek, miközben a tiszta, sós levegőt lélegzik be.

Az óvodavezető tervei szerint a devecseri, kolontári, és borszörcsöki gyerekek hetente két-három alkalommal, negyven percet tölthetnek a tengeri klímájú szobában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik