Belföld

Mazsihisz: nem sérti a zsidóságot az új alkotmány tervezete

A szervezet szerint a alaptörvényterv biztosítja a vallásszabadságot.

Nem találtak az alkotmány tervezetében olyan részt, amely sértené a magyarországi zsidóság érdekeit, hiszen biztosítja a vallásszabadságot, és kétszer is megemlíti az emberi méltóság tiszteletben tartását – mondta a Független Hírügynökségnek Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.

A Mazsihisz elnöke közölte: azt szerencsésebbnek tartanák, ha a zsidó-keresztény kulturális környezetre is utalna az alkotmány. Hozzátette: álláspontjuk szerint ha nem is az alkotmányban, de szabályozni kellene azt is, hogy nem csak az egyes embereknek van méltóságuk, hanem az emberek csoportjának is, és ezt sem lehet megsérteni. Szeretnék, ha ez hangsúlyosabban szerepelne a magyar jogrendben.

Az, hogy milyen államszervezetet alakít ki az alkotmány, messze túlmutat azon a körön, amelyben egy egyháznak véleményt kell nyilvánítania – jelentette ki a Mazsihisz elnöke. Közölte: nem alakítanak ki álláspontot egyebek mellett a családi választójoggal kapcsolatban sem, mert ez nem egyházi kérdés, de annak örülnek, hogy a család védelmét a tervezet tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik