Belföld

Gyurcsány: Ranschburg Jenő emlékére

A pszichológusról és a bátor demokratáról ír a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint első gyermeke, Péter és legkisebb fia, Tamás születése között apaként nem csak azért változott meg, mert kilenc év sok idő. Azért lett belátóbb, megértőbb, mert olyan emberekre akadt, akik megváltoztattak.

“Ranschburg Jenő vagy Vekerdy Tamás tudott és tud valami ősi titkot az életről. Azt, hogy a megfogant élet nem csak biológiai konstrukció. Azt, hogy a legkisebb gyerekben is ott van egy egész személyiség. Kibontatlanul, elfedve, de létezően. Szülőként sokunkban van/volt hajlam azt hinni, hogy a személyiség üres palack valahol a gyermek belsejében és nekünk az a dolgunk, hogy ezt a palackot teletöltsük. Súlyos félreértése ez a gyerekek világának. Nekem szerencsém volt, mert idejében megértettem a legfontosabbat, azt, hogy a gyerek nem fél vagy negyed ember.”

Gyurcsány Ferenc nem egyszerűen tisztelte Ranschburg Jenőt, szerette emberségét, kisugárzását, nyugalmát. “Valami határtalan jóság áradt belőle. Bátorító volt, ahogy idősen, a fokozódó szélsőjobboldali őrületben is bátor demokrata maradt, hogy ha legbelül félt is, de jött és jelenlétével mutatott példát mindannyiunknak. Silányabb lesz ez a világ nélküle.” – írja blogjában a volt kormányfő.

AJÁNLOTT LINK:

Ranschburg Jenő emlékére (Gyurcsány-blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik