Belföld

Csaknem 8 ezer hajléktalan van a fővárosban

A hajléktalan emberek 60 százaléka vidéki városokban él, míg 40 százaléka a fővárosban.

Budapesten legalább 7755 embernek nincs otthona a hajléktalanok körében végzett februári adatfelvétel előzetes eredménye szerint – közölte a Menhely Alapítvány pénteken az MTI-vel. Mint a szervezet felidézte, az idén február 3-án – mint ezen a napon 1999 óta minden évben – feltettek néhány kérdést az utcán éjszakázó és szállón lakó hajléktalan embereknek. Az adatfeldolgozás végleges eredménye májusra várható, de néhány előzetes adatot már most megosztanak a nyilvánossággal.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. Február 3-án Budapesten éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774, időszakos szállásokon 500, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát.

Budapesten 6605 ember tudta aznap az éjszakáját valamilyen szálláson tölteni. A férőhelyek 85 százaléka a pesti oldalon, 15 százaléka pedig Budán van. Ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona a fővárosban.

Az alapítvány szerint a legfontosabb az, hogy nem történt jelentős változás az utcán és szállón élő hajléktalan emberek számát tekintve az elmúlt évekhez képest. “Az esetszámok 10 százalékos érték alatti csökkenése általános” – írta.

Megállapították, hogy vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma. Egyes vidéki városokban kiemelkedően sokan vannak a hajléktalanok. Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket. A hajléktalan emberek 60 százaléka vidéki városokban él, míg 40 százaléka a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik