Belföld

Szájer az iPaden írt alkotmányról

A Nemzeti Konzultációs Testület elnöke a legszélesebb körben megvitatott alaptörvénynek tartja a dokumentumot.

Szájer József szerint Magyarország az egyetlen olyan volt kommunista ország, amelynek még nincs új alkotmánya. A készülő alaptörvény azonban a magyar történelem legszélesebb körben megvitatott alkotmánya lesz – mondta az origo.hu-nak és az EurActivnak adott interjúban a Nemzeti Konzultációs Testület elnöke.

Nem lesz ugyan róla népszavazás, de minden szavazati joggal rendelkező állampolgár, vagyis 8 millióan kaptak egy kérdőívet, amelyben a kormány alkotmányos tanácsadó testületének 12 specifikus részletkérdésére válaszolhat.

Szájer József azt mondta: nem a Fidesz az, aki nem találja legitimnek a hatályos alkotmányt. Az alaptörvény első mondata szerint ez egy átmeneti alkotmány addig, amíg Magyarországnak végleges alkotmánya lesz. És Magyarország az egyetlen olyan volt kommunista ország, amely még nem alkotott új alkotmányt – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőek-e ugyanolyan komplikációk az alkotmánnyal, mint a médiatörvénnyel, Szájer József úgy válaszolt: az Európai Unió felé két elvárást kell teljesíteni. Az egyik az európai joghoz való viszony kérdése, de ebben nem lesz változás, megtartják az előző alkotmány 2004-ben elfogadott garanciáit. A másik kérdésben, az alapvető és emberi jogok kérdésében pedig tiszteletben tartják az erre vonatkozó alapvető egyezményeket. Ezen kívül az alkotmányozás minden egyes ország szuverén ügye az Európai Unióban – tette hozzá.

Szájer József az interjúban elmondta azt is: azonnali és komoly reakciókat kapott amiatt, hogy az alkotmány az ő iPadjén készül. Mivel állandóan utazik, nem tudna úgy dolgozni az Európai Parlamentben, és eközben ellátni a kötelezettségeit a magyar kollégái felé, ha nem volna ez az eszköz a kezében – magyarázta. Nagyon sok e-mailt kap az állampolgároktól a nemzeti konzultáció keretében, amelyeket elolvas – tette hozzá.

Az interjú március 8-án, tehát még azelőtt készült, hogy nyilvánosságra került a Fidesz és a KDNP alkotmánytervezete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik