Belföld

Az MSZP szerint Hendét félrevezették

A szocialisták szerint a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyei a legnagyobb rendben voltak az elmúlt években.

Az MSZP szerint félrevezette és kényelmetlen helyzetbe hozta a nyilvánosság előtt a honvédelmi minisztert Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. új ügyvezetője. A társaság gazdálkodását törvényesnek és szabályosnak minősítette az elmúlt években a cég könyvvizsgálója, a Honvédelmi Minisztérium belső ellenőrzése és az Állami Számvevőszék is – olvasható a szocialista párt csütörtök délelőtti közleményében, amelyben megjegyzik: Gubcsi Lajos a KISZ egyik vezetője volt illetve “bizonyítási kényszerben szenved”.

A HM Zrínyi Kommunikációs Nonprofit Kft. feladata a Magyar Honvédség tevékenységének megismertetése, bemutatása, a honvédelem eszméjének társadalmi népszerűsítése. Ennek érdekében segítette például a hivatásos és szerződéses állomány toborzását, népszerűsítette a katonai hivatást az interneten, katonai folyóiratokat adott ki magyar és angol nyelven.

A szocialista párt közleménye szerint több, mint 233 millió forint eredménytartalékkal adta át Gubcsi Lajosnak a kft. vezetése kormányváltáskor az Zrínyit. Valótlan tehát Gubcsi Lajos azon állítása, hogy ő takarított meg 230 millió forintot. Nem igaz Gubcsi Lajos állítása a túlköltekezésről sem, hiszen az átadás-átvételi dokumentáció szerint az éves költségvetés időarányos részét használta fel csak a korábbi ügyvezetés.

Gubcsi Lajos nyilatkozatában az átvilágítás eredményeire, és jogászok megfeszített munkájára hivatkozott ezzel is indokolva, hogy csak miért most állt elő ezekkel a képtelenségekkel. Megtisztelhetné az adófizető állampolgárokat azzal, hogy megnevezi az átvilágító cég, jogi szakértők megbízásainak összegét, hogy milyen közbeszerzés alapján volt szerződéskötés és mikor. Rendelkeznek-e a szükséges katonai biztonsági engedélyekkel, mert ezeket hiába keresték a kft honlapján – állítja az MSZP közleményében.

Magyarázatra szorul az is, hogy milyen módon tájékoztatta Hende Csaba honvédelmi minisztert és vette rá arra, hogy az ügyészséghez forduljon – tette hozzá.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Televízió “Az Este” című műsorában beszélt arról szerdán, hogy a legfőbb ügyészhez fordult, mert az átvilágításkor húsz, gazdasági jellegű bűncselekményt tártak fel a szakemberek a Zrínyi kommunikációs Kft.-nél. Azt is mondta, hogy így elfolyt pénzt polgári peres úton próbálják visszaszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik