Belföld

Vád: hetvennégy ügy, hatmilliárd forintos kár

A miskolci polgármester feljelentette az előző városvezetést hűtlen kezelés, csődbűntett és a számvitel rendjének megsértése miatt.

Kriza Ákos (Fidesz) sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az önkormányzatnál, valamint a városi cégeket tömörítő Miskolc Holdingnál lefolytatott belső ellenőri és könyvvizsgálói jelentések alapján a korábbi polgármester, egyik alpolgármestere, a jegyző, valamint több cégvezető együttesen hatmilliárd forint kárt okoztak a miskolci embereknek. Budapesten, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt megtartott sajtótájékoztatóján Kriza Ákos hangsúlyozta: a két vizsgálat eredményeként korábban három hasonló ügyben már megkezdődött a nyomozás. Most 74 újabb ügyben kezdeményeznek hatósági vizsgálatot, több esetben a bűncselekmény lehetősége is fennáll az önkormányzat által megbízott Dr. Horváth Z Péter Ügyvédi Iroda szerint. A feljelentésben érintett Káli Sándor a város előző, szocialista polgármestere, egyik volt alpolgármestere, a kedden hivatalából közös megegyezéssel távozó jegyző, valamint a Miskolc Holding Zrt.-hez tartozó 11 önkormányzati cég több vezetője is – közölte a polgármester.

Dr. Horváth Z Péter hozzátette: az általuk feltárt ügyekben a hűtlen kezelés, csődbűntett és a számvitel rendjének megsértése a gyanú. Véleménye szerint bizonyos ügyek esetében az is felmerül, hogy a bűncselekményt bűnszervezetként követték el. Mint elhangzott, a legnagyobb kárt okozó eset során 3,6 milliárd forint kárt szenvedett a város, összesen pedig hatmilliárd forint kár érte Miskolc lakóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik