Belföld

Több jut a fogyatékkal élőknek

Korábban szervezetten irányítottan kapták a támogatást a megváltozott munkaképességűek?

A 2013-ig felhasználható 18 milliárdos pályázati plusztámogatásból közel 7 milliárd forintot fordít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a fogyatékkal élők otthoni és intézményi lakhatási körülményeinek javítására. Soltész Miklós államtitkár az MTV reggeli műsorában elmondta, hogy önkormányzatok, civilszervezetek és egyházak is pályázhatnak a pénzre.

A sokszor túlzsúfolt bentlakásos intézmények nagy létszámmal működnek. Most ezeket szeretnék “kitagolni” három lépésben. Soltész Miklós szerint fontos szempont, hogy a nagy intézmények kiváltása ne járjon együtt a tapasztalt munkaerő szétzilálásával. A szakma egy része az egészen kis intézményeket támogatná, de mások úgy vélik, ez bűn lenne, mert elveszne a szaktudás.

Közben a Magyar Nemzet szerint visszaélés gyanúját veti fel, hogy az előző kormányok idején a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szervezeteknek adható támogatások 81 százalékát 21 cég kapta. A lapnak a parlament előző nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság fideszes elnöke azt mondta, az Országos Foglalkoztatási Alap 512 millió forintot fizetett ki Tulajdoni jogok gyakorlása nevű, 2007-es pályázatán.

Ezt a pénzt négy nagy állami foglalkoztató kapta meg, az Erfo Kht., a Főkefe Kht., a Kézmű Zrt., illetve a Szefo Rt. Ezenkívül komoly gyanúra ad okot, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató szervezeteknek adható támogatások 81 százalékát 21 foglalkoztató kapta meg a 2400-ból. Ebből három állami, öt önkormányzati, egy egyházi, egy alapítványi tulajdonú, négy mozgássérült-egyesületek tulajdonában van – írja a Magyar Nemzet.

AJÁNLOTT LINKEK:

18 milliárdos többlettámogatás jut a fogyatékkal élőknek (hirado.hu)
Szervezetten irányított milliárdos támogatás? (Magyar Nemzet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik