Belföld

Tankönyv sem lesz Pest megyében?

Veszélybe kerülhet a tankönyvek szállítása is Pest megyében.

Előfordulhat, hogy a megyei önkormányzat 2010-es, tetemes tartozása miatt nem vagy csak előzetes fizetés után szállítanak tankönyvet az iskolákba a terjesztők és a kiadók. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete szerint nemcsak az iskolai étkeztetés árával tartozik Pest megye, szeptember óta a tankönyveket sem fizették ki.

Mintegy 50 millió forinttal tartozik a megye a terjesztőknek, akik már többször kezdeményeztek egyeztetést, kértek fizetési ütemezést, de hiába. A közlemény szerint az önkormányzat tavaly augusztusban a tankönyvellátásra járó normatív támogatás teljes összegét megkapta.

A tankönyvesek nehezményezik, hogy az állam nem tesz semmit, “hallgatólagosan tudomásul veszi, hogy az önkormányzat olyan, egyéb célra adott forrásból pótolja a napi működéshez szükséges összegeket, ahonnan tudja”. A szakmai tömörülés kitért arra is, hogy az önkormányzatok mintegy 150 millió forinttal tartoznak 2010-ről a tankönyvekért. Ezek a kintlévőségek súlyosan veszélyeztetik a zavartalan tankönyvellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik