Belföld

Pénzéért küzd a móri fegyverek megtalálója

A bíróság egyszer már elismerte, hogy nyomravezetőnek számít, a rendőrség nem.

Nyomravezetői díjáért küzd Szebenyi István, aki a móri mészárláshoz köthető, kulcsfontosságú bizonyítékokat talált a Tarján közeli erdőben 2006-ban. Az amatőr hadszíntérkutató a Fejér Megyei Hírlapnak azt mondta, ő tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Irodát, ekkor derült ki, hogy az általa megtalált fegyvereknek, lőszereknek a 2002-es móri ügyhöz is közük van.

Szebenyi István azonban egy fillért sem kapott a nyomravezetői díjból: a 25 millió forintot a Kaiser Edéékre hamisan valló K. Attilának fizették ki. A rendőrség azért nem tekinti nyomravezetőnek, mivel nem közvetlen bizonyítékokat szolgáltatott, nem tudta megnevezni az elkövetőket.

Ekkor levelezésbe kezdett, és szinte minden közjogi méltóságnak írt, majd bírósághoz fordult, beperelte a nyomravezetői díj kitűzőit: Herend önkormányzatát, a Magyar Posta Zrt.-t és az ORFK-t. A perek folyamatban vannak, Herend ellen már jogerősen nyertek, a bíróság szerint ő is nyomravezetőnek számít.

Nagyjából két éve a Fejér Megyei Bíróság már jogerősen megítélt neki egy jelképes összeget a Herend ellen indított perben, de a pernek valójában az volt a tétje, hogy jogerősen mondja ki a bíróság: nyomravezetőnek tekinti őt az ügyben. Az eredmény tudatában múlt nyáron ügyvédje beadta a keresetet a Magyar Posta és az ORFK ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

Szebenyi nemrég kapott egy utolsó hiánypótló felszólítást a bíróságtól, ami talán már azt jelenti, hogy rövidesen kitűzik az elsőfokú tárgyalás időpontját. A férfi szerint felettébb jók az esélyei.

AJÁNLOTT LINK:

Móri mészárlás: nem a valódi nyomravezető kapta meg a milliókat? (Fejér Megyei Hírlap)
Szebenyi István blogja – Móri rémálom – ahogy én láttam

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik