Belföld

Nincs alkotmányos fogás a nyugdíjcsomagon?

Az Alkotmánybíróság nem tudja alapjaiban felforgatni az Orbán-kormány terveit.

A Népszabadság szerint a kedvező döntésben bízó pénztártagoknak rossz hír, hogy nem nagyon találni fogást a módosított alkotmány szerinti hatáskörszűkítésen. Az Alkotmánybíróság e heti ülésén nem volt napirenden a nyugdíjcsomag, azt a bírák jövő héten sem tárgyalják, legközelebb két hét múlva kerülhet eléjük az előterjesztés. Márciusban így csak arról születhet döntés, van-e hatásköre a testületnek a törvény vizsgálatára.

A lap úgy tudja, az alkotmánybírák értelmezése szerint nem sok mozgásteret hagy nekik az ügyben a módosított alkotmány. Egy névtelen forrás a testületet fogatlan oroszlánhoz hasonlította. Így kétséges, hogy az Alkotmánybíróság juthat-e más döntésre, mint az indítványok elutasítása. Ha ez az egyetlen út áll a testület előtt, akkor a hatáskör vizsgálata után gyorsan, már áprilisban lekerülhetnek a napirendről az ügyek. Nem lesz miről tárgyalni.

Májusig is elnyúlhat a határozathozatal, ha mégis találnak fogást. A nyugdíjreformalapról szóló törvény módosítása alapján a pénztáraknak legkésőbb június 12-ig továbbítaniuk kell a visszalépők vagyonát. Ha addig nem jut döntésre a testület, utána már nehéz lesz visszaszerezni a vagyont az állami kasszából – írja a Népszabadság.

AJÁNLOTT LINK:

Fogatlan oroszlán az AB? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik