Belföld

Csongrádban gyilkolt a H1N1

H1N1és B vírust is azonosítottak az új betegeknél Győr megyében.

H1N1 és B vírust is azonosítottak a múlt héten Győr-Moson-Sopron megyében – tudatta a megyei tisztiorvosi-szolgálat főorvosa az MTI-vel. Széles Klára elmondta: kevesebb az influenzaszerű megbetegedés, de ketten kórházba kerültek, egyiküket géppel kell lélegeztetni.

Sopronban és környékén jelentősen csökkent a betegek száma, így az eddigi teljes körű látogatási tilalmat részlegessé minősítették át a helyi kórházban. A mosonmagyaróvári kórházban feloldották az eddigi részleges látogatási tilalmat.

Az influenza a fiatalokra jelenti a legnagyobb veszélyt: a megbetegedettek 30 százaléka 14 év alatti, 46 százaléka pedig 15 és 34 év közötti. Közben kiderült, hogy két hete a H1N1 miatt halt meg egy beteg Csongrád megyében. A Független Hírügynökségnek Tombácz Zsuzsanna a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi igazgatója azt mondta, hogy a 80 éves nőt súlyos tünetekkel kezelték. Légzési és keringési problémái voltak. A boncolás után derült ki, hogy halála közvetlen oka a H1N1 volt. A tüdő szöveteiből mutatták ki a vírust.

Csongrád megyében már csak a Szegedi Klinikán van látogatási tilalom az influenza miatt, itt is várhatóan egy-két napon belül feloldják. Kórházba kilenc új beteg került, ketten vannak intenzív osztályon, közülük egy beteg lélegeztető gépen. Az idei szezonban a megyében a meghalt 80 éves asszony az első halálos áldozata az influenzának.

Tegnap élsen bírálta az Európai parlament a 2009-2010-es H1N1 influenzajárvány uniós kezelési módját. A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott állásfoglalás kifogásolta az oltási programok költségeit és azt, hogy nem megfelelően mérték fel a járvány tényleges veszélyességét.

Az EP adatai szerint a H1N1 vírus 2010 áprilisáig 2900 halálos áldozatot követelt Európában, ezzel szemben egy átlagos évben a “szezonális normál influenza” 40 ezer ember halálát okozza.

AJÁNLOTT LINK:

Kórházi látogatási tilalmak (ÁNTSZ)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik