Belföld

Budaházy emberei is tagadták bűnösségüket

A vádlottak a büntetőeljárás törvényességét vitatták.

A Fővárosi Bíróság tárgyalásán Budaházy Györgyhöz hasonlóan a többi vádlott sem akart érdemi vallomást tenni. A vádirat részleteibe sem mentek bele, azt egyszerűen alaptalannak minősítették. A bíróság ismertette a korábbi vallomásokat azoknál, akik egyáltalán tettek ilyet, de e vádlottak is inkább csak tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését.

Azt többen is elmondták korábban a nyomozó ügyészeknek, hogy jelentkeztek a Hunnia Mozgalom “katonájának”, kiképzéseken vettek részt. A vádlottak jobbára középfokú végzettséggel rendelkező huszonévesek, van köztük hentes, gyógyszergyári dolgozó, épületgépész-technikus. Több vádlott is állt már bíróság előtt néhány évvel ezelőtti demonstrációkkal összefüggő cselekmények miatt.

A tárgyalás elején Budaházy (a képen) hosszan bírálta a sajtót, szerinte az egy héttel ezelőtti első tárgyalásról készült híradások valótlanságokat tartalmaztak. A hallgatóság soraiban többnyire a vádlottak rokonai, támogatói ültek, de ott volt a tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás, Budaházy korábbi védője, jobbikos képviselő és Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője is.

Az ügyészség szerint a 2007-ben létrehozott Hunnia Mozgalom több tagja Budaházy vezetésével két éven át tervezett, illetve hajtott végre merényleteket az akkori kormánypártok vezetői, politikusai és irodái, magánszemélyek – köztük Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTV munkatársa -, szórakozóhelyek (például a Vörös Csepel), illetve melegek által látogatott bár ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik