Belföld

Akár ebadót is kivethetnek majd az önkormányzatok

Az új finanszírozási rendszerben szabadon választott adókat vezethetnének be a helyhatóságok.

Saját adókat vethetnének ki a települések az új önkormányzati finanszírozási rendszerben a Népszabadság értesülése szerint.

A lap szerdai számában arról ír, hogy az önkormányzati feladatok várható újragondolását követően a jövőben állami feladat lehet például az iskolák fenntartása, ám ezzel együtt az iparűzési adó egy része és a súlyadó a központi költségvetést gyarapíthatja.

A Népszabadság információi szerint ugyanakkor az önkormányzatok szabadon választott adófajtákat vezethetnének be, így például a települések akár ebadót vagy füstadót is kivethetnének saját területükön.

Tállai András, a belügyminiszter államtitkára korábban azt közölte, hogy még az idén újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét és szerepét, így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnának helyben.

Önkormányzati választás ötévente?

Helyes irányba tett lépésnek tartja Tóth Zoltán választási szakértő, hogy az önkormányzati választásokat az EP-választással azonos napon tartsák – írja a Népszabadság. Tóth Zoltán szerint szakmai szempontból ez az elképzelés nem elfogadhatatlan, ám szerencsésebb lenne a parlamenti ciklus félidejében tartani a helyhatósági tisztújítást. Amennyiben ugyanis az európai parlamenti és az önkormányzati voksolás is egy napra esik, akkor ugyan egy kampánnyal kevesebb lenne, ám minden húszadik évben nagyjából azonos időre esne mindhárom – azaz az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati – voksolás is. Az MSZP szerint az ötlet elfogadható.

A Magyar Hírlap számolt be kedden a Fidesz alkotmánytervezetére hivatkozva arról, hogy öt évre nőne egy önkormányzati ciklus hossza és az EP-választással együtt tartanák a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik