Belföld

A megyeháza kifőzi, miként oldja meg az étkeztetést

Továbbra sincs megállapodás a Pest Megyei Önkormányzat és a régió intézményeinek főző cég között.

Továbbra sincs megállapodás a Pest Megyei Önkormányzat és a régió intézményeinek főző cég között. A HunGast kft. vezetője az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, lojálisak, készleteik erejéig a bentlakásos intézményekben, szociális otthonokban péntekig főznek.

A cég abba is belement, hogy a korábban felhalmozott 460 millió forint kifizetését augusztus végéig átütemezzék. Szombattól viszont leáll a szolgáltatás, ha nem történik változás. Ez azt jelenti, hogy a stop alá vont 18 középiskolán túl csaknem ugyanennyi szociális intézményben sem főznek, ami újabb mintegy 3 ezerrel növeli a meleg ételt nélkülözni kényszerülők számát.

A vállalat legutóbb legalább 35 millió forintot kért, de a megyeháza mindössze 10 milliót ajánlott. Ez a szolgáltatónak elfogadhatatlan, mert a szociális intézményben már csak úgy tudta biztosítani a közétkeztetést, hogy egyik helyről a másikra “mozgatták” a készletet. A cégnek árura és dolgozói bérére kellene a pénz.

A megyeháza válaszközleményében elismerte a patthelyzetet, ugyanakkor kiemelte: valamilyen formában minden intézményükben biztosítják majd az étkeztetést a HunGast “ultimátuma” ellenére is. Ezt az MR1-Kossuth Rádiónak megerősítette a Pest Megyei Önkormányzat szóvivője. Ambrus András közölte: a tizennyolc iskolából tizenhatban most is adnak meleg ebédet, és ez így lesz a szociális intézményekben is.

„Jogszabályi kötelezettség, hogy biztosítjuk a közétkeztetést, akár a HunGasttal, akár más szolgáltatóval” – fogalmazott. A szóvivő szerint a cég az egyeztetésen nem 35 milliót kért, hanem a 154 milliós tartozás azonnali rendezését. Ambrus András elmondta azt is, nem tartják etikusnak, hogy a szolgáltató annak ellenére nem nyitja meg a tálaló és az étkezőhelyiségeket, hogy a megye elismerte tartozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik