Belföld

Schmitt Pálhoz fordul az MSZP a semmisségi törvény miatt

A szocialisták szerint alkotmányellenes a semmisségi törvény.

Az MSZP arra kéri a köztársasági elnököt, kérjen előzetes normakontrollt a jogszabályról. Bárándy Gergely (a képen) azt mondta: szeretnék, ha Schmitt Pál nem írná alá a jogszabályt, az államfő “egyszer próbáljon meg ellensúly lenni”. Ha ez nem történik meg, az MSZP fordul az Alkotmánybírósághoz a törvény alkotmányellenességének megállapítását indítványozva.

A semmisségi törvénnyel az Országgyűlés “elfogultnak, dilettánsnak és ostobának” nevezi egy másik hatalmi ág képviselőit. A politikus szerint a jogszabály súlyosan sérti a hatalmi ágak megosztásának elvét, azzal a törvényalkotó nemcsak felülvizsgálatra kötelezi a bíróságokat, hanem előírja azt is, hogy az újratárgyalt ügyekben milyen döntést hozzanak.

Szavai szerint innen már csak egy kis lépés, hogy a parlament ne csak azt írja elő, kit mentsen fel a bíróság, hanem azt is, kit ítéljen el. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke elfogadása előtt aggasztónak nevezte a semmisségi törvényt, mert sérti a bírók szabad mérlegelési jogát, és ezzel komoly alkotmányossági problémát jelent.

A szocialista Harangozó Tamás nyíltan jogállamellenesnek nevezte a semmisségi törvényt. Hozzátette, azért kértek név szerinti szavazást róla, mert meggyőződésük, hogy “fognak még szégyenpadon ülni”, akik támogatták a jogszabályt, “akik szerint minden magyar rendőr hazudik, akik szerint a bíróságok nem teszik jól a dolgukat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik