Belföld

Nálunk nincsenek forgalomban a gyilkos oltóanyagok

Japánban 4 csecsemő halálával állhat összefüggésben a világszerte kapható, kétféle injekció.

Magyarországon nincsenek forgalomban a Japánban négy csecsemő halálával összefüggésbe hozott oltóanyagok – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Mint írták: a japán egészségügyi minisztérium a vizsgálatok befejezéséig felfüggesztette a két világszerte használt csecsemőoltás, a “Prevenar” és az “ActHIB” használatát. A hónap első napjaiban négy olyan – fél és két év közötti – kisgyermek halt meg Japánban, akik nem sokkal korábban kapták meg a két oltás valamelyikét. Japánban két éve használták a két oltóanyagot, azóta mintegy másfél millió gyereknek adták be.

Magyarországon 2008 októberében a pneumococcus elleni védőoltást a “Prevenar” oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére, de ezt tavaly márciustól fokozatosan lecserélték a “Prevenar 13” nevű készítményre. Magyarországon “jelenleg nem szerezhető be más, csak a “Prevenar 13″ gyári nevű készítmény” – közölte az ÁNTSZ.

A másik oltóanyag, az ActHIB gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon 2006 januárjától nem egykomponensű oltóanyagot alkalmaznak, ezt csupán az ötkomponensű oltóanyag egyik alkotórészeként kapják meg a gyermekek. Kiemelték: “az egykomponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák, és patikai forgalomban sem hozzáférhető”.

Az ÁNTSZ megjegyezte: Magyarországon az oltások után nem tapasztaltak a várhatóktól eltérő reakciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik