Belföld

Bursa ösztöndíj nélkül maradtak a Pest megyei fiatalok

A megyei önkormányzat nem utalta tovább a pénzt, miután a településektől megkapta a rájuk eső részt.

A Pest megyei önkormányzat hibájából több száz szociálisan rászoruló Pest megyei fiatal nem jut hozzá a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz. A települések hiába utalták el az ösztöndíj rájuk eső részét a támogatáskezelő felé, a megyei önkormányzat gazdasági okokra hivatkozva ezt nem tette meg. Az MSZP hívta fel újra a figyelmet a problémára. A párt megyei képviselője szerint törvénymódosítással kellene orvosolni a problémát.

László Ferenc, Pest megyei MSZP-s önkormányzati képviselő vetette fel a legutóbbi közgyűlésen, hogy az ösztöndíj hiányzó része miatt a hallgatók nem jutnak hozzá a megítélt támogatáshoz. Szűcs Lajos közgyűlési elnök elismerte a megyei önkormányzat felelősségét.

A javasolt törvénymódosítás lényege az, hogy a Pest megyeihez hasonló gazdasági helyzetbe kerülő önkormányzatok helyett szükség esetén az állam hitelezze meg az ösztöndíj megyei részét.

Az ösztöndíjakkal kapcsolatban a miabonyunk.hu oldalon jelent meg múlt hónapban a Pest megyei önkormányzat sajtófőnökének levele. Ambrus András ebben azt írja: a közgyűlés január 28-i ülésén hozott döntése értelmében 2011. január 1-től Pest Megye Önkormányzata már nem vállalja az ösztöndíj kiegészítését. A késlekedés egyértelműen és kizárólag a megyei önkormányzat felelőssége – tette hozzá.

A sajtófőnök az okok között említette, hogy a 2009-ben elfogadott költségvetéssel több milliárd forintot elvontak a megyei önkormányzatoktól. 2010-ben pedig az iskolák, a szociális otthonok vagy éppen a gyermekvédelem költségeinek alig 55 százalékát finanszírozta a központi költségvetés. A Bursa Hungarica ösztöndíj kiegészítésére az önkormányzatok nem kapnak normatívát, így a hiányzó összegeket nem tudják pótolni, hiába szolgál jó célt a Bursa Hungarica.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik