Belföld

Benzinár: még a kötelező is drágább lesz

A kevesebb autóhasználat miatt azonban csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma.

A magas üzemanyagár csökkenti az autóhasználatot, amellyel egyenesen arányos a bekövetkező károk száma, ugyanakkor a javítási költségek folyamatosan emelkednek – a kettő eredője befolyásolja a következő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat, közölte a biztositas.hu internetes alkusz az MTI-vel.

A közlemény idézi a Magyar Ásványolaj Szövetség adatát: idén januárban 21 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott, mint egy évvel korábban. A gyakorlati tapasztalat az, hogy a károk száma egyenes arányban csökken az autóhasználattal.

A kgfb károk 30 százalékát a súlyos balesetek kifizetései adják. Egy év alatt 14 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Ennek oka azonban nemcsak a kevesebb autóhasználat, hanem a több autópálya, illetve a gyorshajtókra bevezetett zéró tolarencia is.

A biztosítók kevesebb kifizetésével szemben áll a javítási költségek folyamatos emelkedése. Például a szériafelszerelésnek számító légzsákok, és azok szenzorainak a cseréje is növeli a biztosítók kiadásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik