Belföld

Nem lesz jó katonának lenni?

A szakszervezet szerint a kedvezményes nyugdíj eltörlése után nem lesz vonzó a honvédelmi pálya.

A Honvédszakszervezet szerint a katonai pálya kötelmeiért cserébe mára szinte semmilyen ellentételezés nem maradt a kedvezményes nyugdíjon kívül, így ha ezt eltörlik, a szakma végképp elveszti vonzerejét.

A katonaélet mind fizikailag, mind szellemileg folyamatos kiemelt terhelést jelent, ennek egyenes következménye az “ember gyorsabb elhasználódása”. Ezt a társadalmi átlagnál lényegesen magasabb terhelést próbálja honorálni a mostani nyugdíjrendszer – áll a szakszervezet közleményében.

Utalnak arra is, hogy a szolgálati nyugdíjjal kapcsolatosan az utóbbi időben rengeteg téves, félreértelmezett információ jelent meg. Nem igaz például, hogy minden katona 40 évesen nyugdíjba mehet, és több mint 200 ezer forintos nyugdíjban részesülhet – írják.

Magyarázatuk szerint a mintegy 19 ezer fős állomány két részre oszlik: szerződéses és hivatásos katonákra. A szerződéses katonáknak maximum 20 év szolgálat után el kell hagyniuk a pályát, ők leszerelési segélyként kapnak egy nagyobb összeget a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére. Ez az állomány a katonatársadalomnak csaknem a felét teszi ki, tehát a katonák mintegy 50 százaléka soha nem juthat hozzá kedvezményes szolgálati nyugellátáshoz.

A legtöbb katona alapesetben a leghamarabb 60 évesen mehet nyugdíjba. Ettől eltérhetnek: például, ha átszervezés miatt a katonának nem tudnak megfelelő beosztást biztosítani, és az illetőnek 25 év hivatásos szolgálati ideje van, vagy ha egészségi okokból szolgálatra alkalmatlanná válik. Ekkor és csak ekkor mehet el a hivatásos katona nyugdíjba teljes összegű ellátással 25 év után – hangsúlyozták.

A közlemény szerint aki nem átszervezés, hanem más miatt megy nyugdíjba, az az 52. életévének a betöltéséig kizárólag a nyugdíjának a felét kaphatja meg, ezért ez az opció nem túl népszerű.

A nyugdíjak mértékéről azt közölték: az állománynak csak elenyészően kicsi részét teszik ki azok, akik valóban 200 ezer forintot kaphatnak.

“Negyvenévesen valóban ne menjen nyugdíjba senki, de hatvanöt éves katonát se kelljen Afganisztánba küldeni, vagy itthon árvízi védelemben bevetni” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik