Belföld

Az új Ptk. “bemondásra” díjazná a sértést

Nem kell bizonyítani, milyen hátrányt szenvedett a sértett.

Az utóbbi években egyre több a személyiségi jogokkal kapcsolatos per. A tervek szerint 2013-tól az új Polgári Törvénykönyv bevezeti az úgynevezett sérelemdíjat, amely a nem vagyoni kártérítést váltja fel. A személyiségi jogok sértése gyakran nehezen megfogható hátrányt okoz, amit nehéz bizonyítani – mondta a közrádióban Székely László miniszteri biztos.

A sérelemdíj akkor is járna, ha a sértett a hátrányt nem tudja bizonyítani – tette hozzá. Az új Ptk. bevezeti a jogsértéssel elért vagyoni előny átengedését, amely alapján, ha egy bulvárlap úgy növeli a példányszámát, hogy titokban készített felvételeket tesz közzé, per esetén köteles a plusz anyagi bevételt átengedni a sértettnek.

Egy gyakorló ügyvéd a közrádióban azt mondta, lassan tudatosul a társadalomban, hogy e sérelmekért is lehet elégtételt kapni. Nincs olyan törvény a világon, amely előírná, mi a tarifája a becsületsértésnek, kérdéses, van-e visszatartó erejük a pereknek – mondta Bárdos Péter. Polgárné Vida Judit bírónő a közállapotokkal magyarázza, hogy egyre több ilyen per van. Megítélése szerinte az alacsonyabb tűrésküszöb, a társadalom fokozottabb ingerlékenysége állhat az ilyen perek hátterében.

AJÁNLOTT LINK:

Nem vagyoni kártérítés: jön a sérelemdíj (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik