Belföld

Sólyom az 1989-es alkotmányozás hibáitól óv

A volt államfő elengedhetetlennek nevezte, hogy az új alkotmány minden jogszabály esetében lehetővé tegye az alkotmányossági vizsgálatot az Alkotmánybíróság számára.

Sólyom László óv attól, hogy a jelenlegi alkotmányozás megismételje az 1989-es alkotmányozás hibáját; ez minden parlamenti párt felelőssége – olvasható abban a közleményben, amelyet a korábbi államfő titkársága jutatott el az MTI-nek, miután Sólyom László fogadta az új alkotmányról a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nemzetközi szakértői konferencia külföldi résztvevőit.

A közlemény szerint a volt köztársasági elnök hangsúlyozta, a tapasztalat azt mutatja, hogy hiába kifogástalan tartalmilag az alkotmány, ha keletkezésekor olyan formai vagy legitimációs támadási felületet hagy, amelyek ürügyén később az állandó politikai támadások aláássák tekintélyét, hatékonyságát.

Sólyom annak a véleményének is hangot adott, hogy a törvények végszavazás előtti vizsgálatára nem az Alkotmánybíróságot (AB), hanem a parlamenten vagy a kormányon belül működő kvalifikált szakmai csoportot kellene igénybe venni.

A volt államfő szerint az Európai Unió alapjogi chartájának átvétele az alkotmányba, de “akár csak a szövegszerű egyezés is”, több nehézséget vetne fel, és a közös európai alkotmányos hagyomány szellemében megfogalmazott saját rendelkezések szélesebb körű alapjogvédelmet tennének lehetővé.

A volt államfő titkárságának tájékoztatása szerint Sólyom László kifejtette: a költségvetési korlátok meghatározása az alkotmányban szükséges, de ennek csak akkor van értelme, ha azok betartását az Ab ellenőrizheti.

Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője arról beszélt, hogy az új magyar alkotmány emberi jogi katalógusának alapját az Európai Unió alapjogi chartája, “a XXI. század első nagy emberi jogi dokumentuma” fogja képezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik