Belföld

Nem tudni hányan vannak, de 3,8 milliárdba kerülnek

Lehetetlen megmondani, hogy az ingyen utazók miatt mennyi pénztől esik el a MÁV.

Tavaly 3,8 milliárd forintot fizetett az állam az ingyenes utazók után a MÁV-nak. Az InfoRádiónak a közlekedési cég kommunikációs osztályvezetője azt mondta, hogy a belföldi utazások mintegy 5-6 százaléka ingyenes, az összes utazás 65 százaléka pedig kedvezményes.

A 65 év felettiek és 6 év alattiak mellett a hadirokkantak is ingyen utazhatnak. A teljes árú jegyek aránya 15 százalék, a bérleteket is hozzászámítva 30 százalék az összes utazáson belül. Sokan vesznek igénybe kedvezményt csoportos utazásra vagy diákigazolvánnyal – tette hozzá.

Hackl Mónika szerint lehetetlen megmondani, hogy az ingyenesen utazók miatt mekkora bevételtől esik el a MÁV, mert nem ismert, hogy hányan utaznának, ha nem lenne ingyenes. Évente legalább 7 millió utazásból nincs bevétele a társaságnak.

38 ezer aktív vasutas van például, de ennél jóval többen utaznak vasutas igazolvánnyal ingyen – mondta korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, aki szerint egy vasutasra átlag 4 és fél ingyen utazó hozzátartozó jut.

AJÁNLOTT LINK:

Mennyibe kerülnek az államnak az ingyenesen utazók? (Inforádió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik