Belföld

Másfél hónapig lakat az államigazgatáson

A kormány elrendelte a nyári és év végi szabadságolási időszakot.

A központi államigazgatásban nyár közepére és a decemberi ünnepekre esik a szabadságok kötelező kiadása – írja a Világgazdaság és a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapján. A határozat kiterjed a kormánytisztviselőkre, a kormányzati ügykezelőkre és a munkavállalói szerződéssel foglalkoztatott állami alkalmazottakra is.

A 2011. július 18-tól augusztus 21-ig, valamint 2011. december 23-tól 2012. január 6-ig terjedő időszak alatt kell a rendes szabadságot kiadni. A hivatali vezetők felelőssége, hogy biztosítsák a zavartalan ügymenetet – figyelmeztet a dokumentum, amelyet a kormányfő írt alá.

Van racionális magva a szabálynak, nyáron és karácsony környékén sokan mennek szabadságra az ügyfelek közül; így a rendszer eleve takarékos üzemmódban működik, mégis szokatlanul soknak tűnik az összesen 50 nap szabadság kiadása – mondta a Népszavának a Területi Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

Zongor Gábor elismerve a szünet energiamegtakarítási vonzatát – fűteni és világítani sem kell a hivatalban -, úgy vélte, az ügyfelet “nem lehet kényszerszabadságra küldeni”, a szünet inkább az államigazgatásra lehet érzékeny hatással.

“Bátran állíthatjuk, hogy a legtöbb munkahelyen nehézségekbe ütközik a szabadságok kiadása. Sok a határidős munka, nagy a munkateher. Felhalmozódnak a ki nem vett szabadságok, és a szabadág ideje alatt az ügyekben nincs érdemi ügyintézés, pedig annak folyamatosnak kell lennie” – állapította meg korábban a főváros XVIII. kerületének főjegyzője, aki szerint ez a közszférában is hasonlóan történik, ezért az igazgatási szünet egyik célja ennek kezelése lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kötelező szabadságok lesznek a közszférában (Világgazdaság)
Másfél hónapra áll le a rendszer (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik