Belföld

Kormányzati központ lehet a pécsi magasházból

A 25 emeletes pécsi tornyot 1976-ban adták át, akkor ez volt Közép-Európa legmagasabb lakóháza. Már 21 éve lakatlan.

Új terv van születőben a 21 éve lakatlan pécsi magasház hasznosítására. Az épületben kapna helyet az első hazai egykapus intézményrendszer, ahol a pécsiek minden önkormányzati és állami hivatalos ügyüket elintézhetnék – írja a Népszabadság.

A pécsi “huszonötemeletes” kálváriája 1989 óta tart. Akkorra vált életveszélyessé, mivel – egy kivitelezési hiba miatt – megrozsdásodtak és szakadoztak a feszített vasbeton technológiával emelt ház acélbetétjei. A torony félezer bérlőjének másutt biztosítottak lakást. Azóta többször is gazdát cserélt az épület – legutóbb egy valenciai székhelyű ingatlanbefektető cég, a Grupo Milton vette meg, de úgy tűnik, ők sem tudnak mit kezdeni a pécsi toronnyal.

Most újabb vevő jelentkezett az épületre. Az Öresund cégcsoport egy 750 autó beállására alkalmas mélygarázst épít a toronyház szomszédságában. A város számára viszont akkor térül meg biztosan a garázs, ha a fölébe magasodó torony újra életre kel. Ezért az elképzelés az, hogy a magasházat felújítanák, és odaköltözne valamennyi olyan önkormányzati hivatal, ami a város polgáraival napi kapcsolatot tart.

A távlati cél azonban az, hogy ne csak a város, hanem a kormány decentralizált, pécsi hivatalai is a magasházba költözzenek, s így ott kialakuljon egy olyan egykapus intézményrendszer. Erről a város és a kormány között csak azt követően kezdődik egyeztetés, ha beigazolódik, hogy Pécsnek megéri a felújított toronyházba költöztetni hivatalait.

AJÁNLOTT LINK:

Hivatal lehet a pécsi magasház (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik