Belföld

Gárdaperek kezdődnek

Egyesülési joggal való visszaéléssel vádolják a budapesti kapitányt és a főkapitányt.

Az Új Magyar Gárda budapesti kapitánya pénteken, a főkapitánya pedig március 8-án, vagyis kedden áll bíróság elé Budapesten. A vád: egyesülési joggal való visszaélés vétsége, illetve törvény, hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntette.

A március 4-én kezdődő büntetőperben, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalnak majd, az Új Magyar Gárda budapesti kapitányát azért vádolja az ügyészség az egyesülési joggal való visszaéléssel, mert 2009. november 5-én egy kőbányai sörözőben, a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában előre meghirdetett toborzó gyűlést tartott. A beszéde közben igazoltató rendőrjárőrök Magyar Gárda adatfelvételi lapokat és pártoló tagsági adatfelvételi lapokat találtak nála, amelyeket lefoglaltak, őt pedig előállították. A vádlott 2009. november 20-án ismét beszédet tartott, ezúttal egy XXI. kerületi sörözőben, ahonnan a rendőrök újra előállították. 2009. november 22-én pedig az ő vezénylése alatt vonult alakzatban egy a Magyar Gárda egyenruháját viselő csoport a Bartók Béla úton.

A másik, március 8-án kezdődő perben azért vádolja az ügyészség a feloszlatott Magyar Gárda főkapitányát, aki a későbbiekben az Új Magyar Gárda főkapitányaként szerepelt, a törvény, hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettével és az egyesülési joggal való visszaéléssel, mert a Magyar Gárda megszüntetéséről szóló bírósági döntések ellenére másokat a Magyar Gárda újjáalakítására, illetve további működtetésére buzdított. A főkapitány 2009. július 4-én a belvárosi Erzsébet téren egy be nem jelentett demonstrációt szervezett, amelyen mintegy 300 tüntető vett részt. A fekete nadrágot és fehér inget viselőket a vád szerint felszólította, hogy vegyék fel gárdista mellényüket. Ezután 2009. július 11-én a Szabadság térre szervezett demonstrációt, amelyen több ezer tüntető jelent meg, részben a gárda formaruhájában. A vádirat szerint a főkapitány a Szabadság téren történteket a Magyar Gárda közfelkiáltással történt újjáalakulásaként fogalmazta meg. Ezt követően 2009. augusztusában avatási ünnepet szervezett, ahol kijelentette, amíg társadalmi igény van rá, lesz Magyar Gárda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik