Belföld

Egyeduralkodó a Fidesz-KDNP a híradókban

Csak az RTL Klub híradója lóg ki a sorból. A kereskedelmi csatorna műsora felel meg leginkább az európai szerkesztési elveknek.

A Policy Solutions egy héten keresztül vizsgálta a hat legnagyobb országos TV-csatorna esti híradóit. Kiderült, hogy a kiegyensúlyozottság fogalma – az RTL Klub kivételével – lényegében nem létezik az adásokban: a Fidesz-KDNP politikusai egyeduralkodók a megszólaló szereplők között. A belpolitikai hírekhez ugyanis a TV2-n 84 százalékban, az M1-en 83 százalékban, a Duna TV-n 82, míg a Hír TV-n 72 százalékban kormánypárti politikusok nyilatkozatait játsszák le. Az elemzés szerint az RTL Klub híradója felel meg leginkább az európai műsorszerkesztési elveknek, 62 százalékos ugyanis a kormánypárti politikusok megszólalási aránya. Az ATV-t is vizsgálták még, ott azonban a Fidesz-KDNP jelentősen alulreprezentált, 40 százalék.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a kormánynak vagy a Fidesznek kedvezőtlen hírek szinte teljesen hiányoznak az esti híradókból. Ezzel szemben az MSZP-hez kötődő megjelenések nagy többsége negatív tálalásban kerül a műsorokba. Az ATV kivételével minden csatornán a szocialista párthoz kötődik a legtöbb negatív hír. Pozitív kontextusban az ellenzéki pártot nem említették.

A Jobbikkal az ATV-n foglalkoznak legnagyobb mértékben, az összes hír 8 százalékában. A megszólalásokat tekintve pedig csak a Hír TV-n és a Duna TV-n tudtak megjelenni jobbikos politikusok. Az LMP szintén alig tud megjelenni. A párt minimális szinten van jelen a hírműsorokban: a nyilatkozatok idejét vizsgálva az RTL Klubon jutnak a legtöbb időhöz. Mindkét ellenzéki párt számára előnyös lehet, hogy a vizsgált műsorokban mindig pozitív vagy semleges kontextusban szerepeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik