Belföld

Átalakult a drogpiac

Az ecstasy már a múlté, újabb és újabb vegyületek jelennek meg.

Új szintetikus kábítószerek, köztük az úgynevezett dizájner drogok jelentek meg, a klasszikus ecstasy használata visszaszorult, ma már a mefedron a legnépszerűbb anyag. Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság szakértője mondta. A mefedron a drogpiac majdnem 45 százalékét uralja, háttérbe szorította az amfetamint – tette hozzá Nagy Gábor.

Az ORFK bűnügyi szakértői és kutatóintézetének vegyészmérnöke a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet jelentése kapcsán arról is beszélt, hogy további új vegyületek megjelenése várható, “a szintetikus drogok több családja nagy sebességgel mutálódni kezdett”.

Az új vegyületek komoly kihívást jelentenek a magyar és a külföldi laboratóriumoknak, mert nagy nehézségekbe ütközik azonosításuk. Az intézet negyedéves hírlevelében az új szerekről is beszámol, szükség esetén azonnali riasztásokat ad ki.

A Magyar ENSZ Társaság drogellenes munkacsoportjának vezetője azt mondta: a kábítószer-csempészetet alapvetően a korrupció teszi lehetővé. A drogpiac profitja messze meghaladja az állami intézmények pénzügyi forrásait, a kábítószer-használat ellenőrzésére és visszaszorítására létrehozott hatóságok sok esetben maguk is a korrupció áldozataivá válnak – közölte Topolánszky Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik