Belföld

Újabb lakásvásárlásokat vizsgálnak a HM-nél

Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter ma sem jelent meg a parlamenti albizottság előtt.

Újabb két gyanús lakásvásárlást vizsgálnak a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) – mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága albizottságának ülésén. Közlése szerint Zámbori Mihály volt helyettes államtitkár és Gömbös János miniszteri biztos ingatlanvásárlásáról van szó. Budai megjegyezte: mindkét vezető Juhász Ferenc minisztersége alatt jutott lakáshoz.

Az ülésre ismét meghívták Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert, de nem jelent meg. Az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság a HM-et és a honvédséget érintő, nyilvánosságra került korrupciós ügyek hatásának vizsgálatára ült össze immár másodjára. A tanácskozásra Juhász Ferenc mellett meghívták Oláh János dandártábornokot is, aki a HírTV szerint egy a HM-nél történt korrupciós ügyben tett beismerő vallomást, de a dandártábornok sem jelent meg az ülésen.

Budai Gyula emlékeztetett: a főügyészség már nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen Fapál László, a HM egykori államtitkárának ingatlanszerzése ügyében és szintén nyomozás indult Oláh János dandártábornok vallomása alapján a HM-et érintő korrupciós ügyben, amelyben Juhász Ferenc egykori minisztert eddig nem hallgatták meg.

“Ez most meg fog történni, Juhász Ferenc elmondhatja álláspontját az ügyészség előtt, illetve elmondhatja, hogy valójában mi a véleménye Oláh János dandártábornok terhelő vallomása tekintetében” – mondta a kormánybiztos. Hozzátette: a volt miniszter arról is számot adhat, hogy mi a véleménye Fapál László nagy értékű luxusingatlanjának megszerzéséről.

A kormánybiztos tájékoztatta a bizottságot arról is, hogy feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen Fapál László megbízási szerződései miatt, mivel hiányoznak azok az iratok, amelyek az elvégzett munkát igazolnák, így feltételezhető, hogy ezek fiktív szerződések voltak. Az államtitkár egyébként összesen 950 ezer forintot vett fel havonta a minisztériumtól és a HM egyik cégétől hivatali idejének lejárta után. Fapál Lászlót tanácsadó szerződéssel foglalkoztatták.

Az ülésről távol maradt Juhász Ferenc egy levelet küldött Csampa Zsoltnak, az albizottság elnökének, amelyben az olvasható, hogy “jogi elégtételt keresnek” Budai Gyula és több sajtóorgánum ellen a személyét ért rágalmazás miatt. “Azzal a ténnyel, hogy ön, az albizottság korábbi ülésén nem tűzte napirendjére az én meghallgatásomat, amit az akkor kiküldött meghívó is tanúsít – ellenben eljátszottak a médiában egy méltatlan komédiát – nyilvánvalóvá vált, hogy ön is részese a politikai lejárató kampánynak” – írta Csampa Zsoltnak Juhász Ferenc.

A volt miniszter szerint egyébként az albizottság nem kompetens az ügyben, mivel zajlik már az ügyészségi vizsgálat, viszont annak befejeződésével áll a bizottság rendelkezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik