Belföld

Nem függesztenék fel Budai mentelmi jogát

Az Országgyűlés mentelmi bizottságát a Pesti Központi Kerületi Bíróság kereste meg, miután Szilvássy György feljelentést tett rágalmazás miatt.

A parlamenti bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott a cselekmény büntetőjogi értékelésével, de – ahogy írják – korábbi gyakorlatuknak megfelelően magánvádas ügyekben fenntartják a mentelmi jogot, hogy az a képviselők zavartalan munkavégzését biztosítani tudja. A KDNP-s Rubovszky György vezette testület 6 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy nem javasolja az országgyűlésnek Budai Gyula fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Szilvássy György azt követően jelentette fel Budait, hogy az elszámoltatási biztos tavaly novemberben azt állította, hogy az egykori titokminiszternek köze volt az ellene folytatott adatgyűjtéshez, sőt, a feljelentés szerint a nyilvános sajtótájékoztatón egyértelműen utalt arra, hogy Szilvássy rendelte meg az adatgyűjtést.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budai Gyula, aki a Fidesz honlapján nyilvánosságra hozta tanúkihallgatásának jegyzőkönyvét, úgy vélte, hogy Szilvássy György egykori titkosszolgálati miniszter, már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egyik vezetőjeként rendelhette el a megfigyelést. Az elszámoltatási kormánybiztos akkor azt mondta, hogy szerinte elsősorban az államnak több milliárd forint kárt okozó földcsere-ügyeletek megakadályozása miatt volt “útjában” az MNV akkori vezetőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik