Belföld

Nagyjából 140 ezren jelentkezhetnek a felsőoktatásba

Idén már inkább elektronikus úton jelentkeznek az egyetemekre, főiskolákra.

Az Oktatási Hivatal (OH) becslése szerint 140 ezer és 147 ezer között várható az idén a felsőoktatási intézményekbe beadott kérelmek száma – közölte a hivatal elnöke csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A ponthatárokat július 21-én határozzák meg.

Princzinger Péter az eddigi adatokra utalva elmondta, hogy papír alapon mintegy 60 ezer jelentkezés érkezett, míg elektronikus úton csaknem 80 ezren adtak be felvételi kérelmet. A hivatal becslése szerint a várható tényleges jelentkezők száma maximum 147 ezer lehet majd. A beérkezett kérelmek feldolgozása folyamatban van, végleges adatok, illetve információk arról, hogy melyek voltak a legnépszerűbb szakok, március utolsó hetében, április elején várhatóak.

Az OH elnöke kiemelte: az idén – az összes jelentkezők számát tekintve – megfordult azoknak a száma, akik nem a hagyományos papír alapú jelentkezést, hanem az elektronikus utat választották. Az összes e-jelentkezők 22 százaléka az eljárási díjat is elektronikusan utalta át. Kitért arra is, hogy a jelentkezők április 30-ig kapják meg a regisztrációs csomagot, amely a visszajelzést tartalmazza arról, pontosan milyen adatokkal vették nyilvántartásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik