Belföld

MSZP: a kormány lemondott a vidéken élőkről

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz intézkedései sok esetben a legkiszolgáltatottabbakat sújtják.

Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz “országlásának” legnagyobb vesztese a vidéki Magyarország, a kormány intézkedései a legnagyobb mértékben a vidéken élőket és dolgozni akarókat, sok esetben a legkiszolgáltatottabbakat sújtják.

Példaként hozta az egykulcsos adórendszer bevezetését, megjegyezve, hogy a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban foglalkoztatottak átlagbére nagyjából 144 ezer, a fizikai munkát végzőké pedig 120 ezer forint, így ők – az adójóváírás eltörlése miatt – rosszul járnak az adóváltozásokkal. Hozzátette, a nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági vállalkozások ezt nem tudják béremeléssel kompenzálni.

A vidéket sújtó intézkedések közé sorolta a szocialista politikus a közmunkaprogram átalakítását is. Ezzel kapcsolatban a Pest megyei Örkény példáját említette, ahol a tavalyi 152 helyett idén már csak 55 közmunkást tudnak foglalkoztatni.

Kifogásolta azt is, hogy az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódóan nem indultak új operatív programok, csak a régieket folytatták, azonban kevesebb a pályázati kiírás, a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkózását célzó program pedig kimaradt a tervekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik