Belföld

Kövér: érdekérvényesítés csak a Fideszen át

A házelnök nem támogatja a gyermekek után járó szavazati jogot.

Az Országgyűlés politikai akarat révén alakul alkotmányozó nemzetgyűléssé – mondta a Heti Válasznak Kövér László. A házelnök szerint csak annyi történik, hogy elfogadásáig kizárólag az alaptörvénnyel foglalkozik a parlament. Erre van idő, egyéb területen nincs szükség azonnali válságkezelésre, a kormánynak még jól is jön, hogy kap időt tervei egyeztetésére.

Kövér László nem tart a Fidesz-KDNP pártszövetség szakadásától, neki nem az alkotmányozás gyorsaságával, hanem a lassúságával van baja, azt pedig nem érti, hogy az ellenzék miért bírál egy olyan szöveget, amelyet nem is ismer. Ugyanakkor nem ért egyet párttársa, Szájer József felvetésével a gyermekek után járó szavazati jogról. Mint mondta: ez fordított cenzus: némelyek döntése többet nyomna a latba, mint másoké, amit egyetlen plurális demokrácia sem fogad el.

A házelnök azért nem utasította rendre az Országházban cigányozó Jobbik-elnököt, mert nem akar belecsúszni a “tanár bácsi vagy a cenzor” szerepébe. A Jobbikot szerencsétlen fejleménynek tartja a magyar demokrácia szempontjából, de szerinte a politikai elit egyik felének képmutatása, illetve másik felének túlzott óvatoskodása hizlalta ekkorára a radikális pártot.

A nyilvánosság előtti párton belüli vitákról Kövér László elismeri: ő sem látott “ehhez hasonlót az elmúlt húsz évben”. A konfliktusok hátterében vannak szakmai nézetkülönbségek és az is igaz, hogy politikustársainak is nagyobb lett az egója. A párt egyik alapítója a jelenséget természetesnek nevezi, hiszen 174 egyéni képviselőjük 174 különböző területi érdeket próbál érvényesíteni.

Összeütközéssel jár az is, hogy a politikán kívüli világ is úgy látja, most csak a Fideszen keresztül lehet szakmai, társadalmi érdekeket érvényesíteni – véli Kövér László. A házelnök a Papcsák-ügy kapcsán nem akar ítélkezni, annyit mond általánosságban, ami náluk fenyegető rendszerhiba, a szocialistáknál maga volt a rendszer. A Fideszt is emberek alkotják, akik gyarlók és hibáznak – teszi hozzá az interjúban. Kövér László őszintén reméli, hogy meg tudják őrizni morális tartásukat, ami mindig megkülönböztette őket a tavalyig kormányzóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik