Belföld

Iszapömlés: nemsokára megkezdik a házak lebontását

Devecserben a vörösiszap-katasztrófa után összesen 262 ház lebontását javasolták a szakértők.

Elkészült az iszapömlés következtében lakhatatlanná vált devecseri házak lebontásának ütemterve, e szerint a munkálatokat az erről szóló önkormányzati határozat kiadása után, várhatóan március közepén kezdik meg – közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ (UKKK) parancsnoka az MTI érdeklődésére.

Benkovics Zoltán elmondta, hogy Devecserben a vörösiszap-katasztrófa után összesen 262 ház lebontását javasolták a szakértők. A bontást a kidolgozott ütemterv alapján, lakótömbönként végzik. A tavaly októberi iszapömlés által érintett városrész 15 utcáját 11 bontási tömbre osztották fel.

A teljes terület rekonstrukcióját a tervek szerint július végére fejezik majd be – tette hozzá. Az UKKK az önkormányzattal és a jogi munkacsoporttal egyeztetve döntött a bontási terület helyén kialakítandó emlékpark, véderdő és ipari park munkálatainak időzítéséről, az emlékparkot a katasztrófa évfordulóján avatják fel.

Devecserben a vörösiszappal elöntött városrész belső utcáit is el kell bontani, a házaknak még a betonalapját is kiemelik, azok helyét földdel töltik vissza. Benkovics Zoltán tájékoztatása szerint a károsultak házaiban lévő ingóságok elhelyezéséről is gondoskodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik