Belföld

Feljelentést tett Esztergom polgármestere

A város két volt alpolgármestere felvette az önkormányzat pénzéből fizetett életbiztosítását, összesen nyolcmillió forintot - mondta Tétényi Éva.

A független városvezető elmondta, Meggyes Tamás volt fideszes polgármesternek adminisztrációs hiba miatt nem sikerült felvennie az öt és fél millió forintot. Tétényi Éva értelmezése szerint az érintettek közpénzt felhatalmazás nélkül saját céljukra fordítottak, az ügyben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az esztergomi ügyészségen.

A volt polgármester, Meggyes Tamás és alpolgármestereinek biztosításában kezdetben az önkormányzat volt a kedvezményezett, később az érintettek egy bizottsági határozattal saját magukat tették meg kedvezményezettnek. Meggyes Tamás és Knapp János szerződésén a jegyző volt a kötelezettségvállaló, amire viszont csak polgármesternek és alpolgármesternek van joga. Németh József alpolgármester életbiztosításáért Meggyes Tamás vállalt kötelezettséget, az iraton azonban nincs jegyzői és pénzügyi ellenjegyzés – tette hozzá Tétényi Éva.

A polgármester elmondta, hogy a biztosító 2010. október 30-án Meggyes Tamás szerződésének lejárta miatt elküldött az önkormányzatnak öt és fél millió forintot, majd téves utalásra hivatkozva visszakérte a pénzt. Kiderült, hogy a pénzintézetnél elfelejtették átvezetni Meggyes Tamás nevére a kedvezményezetti státuszt, de a két alpolgármesternek kifizették a biztosítások nyolcmillió forintos összegét.

Tétényi Éva véleménye szerint a szerződéseket az önkormányzat minden jogcím nélkül kötötte meg, a három biztosított egymással működött együtt a szerződések megkötésénél.

A polgármester közölte: Knapp János az eset nyilvánosságra kerülése után visszafizette a rá eső öt és fél millió forintot az önkormányzatnak. Meggyes Tamás biztosításának összegét pedig az önkormányzat nem utalja vissza a biztosítónak, a pénzt az ügy lezárásáig elkülönítve kezeli.

Az MTI megkeresésére Meggyes Tamás csak annyit mondott “szörnyű az, ami történik”, Németh József közölte, “nem stimmel”, hogy ő felvette volna a pénzt, és bontotta a vonalat. Knapp János pedig azt mondta, a bevett gyakorlat szerint azért kötöttek ilyen biztosítást, hogy végkielégítésük ne legyen nagy teher az önkormányzatnak. Közölte, hogy az eljárásuk szerinte jogszerű, ezért a pénzt elkülönített számlára fizette vissza, mert az ügy lezárásáig így tartja korrektnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik