Belföld

Nyomoznak Fapál László zuglói lakásügyében

Budai Gyula feljelentése alapján nyomoz a főügyészség.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Honvédelmi Minisztérium volt államtitkárának zuglói lakásvásárlása ügyében – erősítette meg a főügyészség szóvivője a Hír TV információját.

Fazekas Géza közölte, az ügyben az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést. Budai Gyula úgy számol, az államot több mint 40 millió forint kár érte az ingatlanszerzés miatt. Szerinte az ügyben Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter is “tevőlegesen részt vett” azzal, hogy “olyan jellegű felmentést adott Fapál tekintetében”, amely álláspontja szerint nem lett volna megadható.

A Hír TV múlt szerdán közölte, hogy a piaci ár töredékéért vásárolhatta meg 150 négyzetméteres szolgálati lakását Zugló zöldövezetében Fapál László. Budai Gyula szerint az elmúlt két évtized legnagyobb korrupciós botránya zajlott le a Honvédelmi Minisztériumnál.

A honvédséget kiszolgáló HM EI Zrt. milliárdos beszerzéseiből három százalékot közvetlenül az MSZP-nek kellett visszaosztani a 2006 utáni években. Ez derül ki a korábban meggyanúsított Oláh János dandártábornok vallomásából, ami a Magyar Hírlap birtokába került.

Közben a Magyar Nemzet arról ír, hogy 85 millió forintot bukott a Honvédelmi Minisztérium legnagyobb vagyongazdálkodási cége a Koszovóban nyitott fürdőszobaszalonon. A lap szerint a beruházásra több mint 90 millió forintot költött a HM EI Zrt., még Szekeres Imre minisztersége idején. Hende Csaba, a honvédelmi tárca jelenlegi vezetője korábban a hírTV-ben azt mondta: bezáratta a szalont, a bérleti szerződést felmondták, mert egyetlen egy fürdőkádat sem adtak el.

A szocialisták szerint viszont Szekeres Imre irányítása alatt a Honvédelmi Minisztérium (HM) által kötött megbízási szerződések “mindegyike rendelkezett teljesítésigazolással”. A párt tudatta, hogy a Honvédelmi Minisztériumban csak pénzügyi és jogi szempontból is jóváhagyott megbízási szerződéseket lehetett kötni, a megbízás teljesítéséről pedig havonta kellett igazolást kiállítani; nem volt ez alól kivétel Fapál László, a tárca egykori államtitkára sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik