Belföld

LMP: iskolabezárások várhatók?

Mostanra Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos önkormányzata választás elé került: vagy az intézményeikben dolgozók bérét, vagy a rezsiszámlát fizetik ki – a kettőre együtt nincs pénzük - írta az LMP közleményében.

Számos szorult helyzetű településen vetődött fel, hogy kényszerből átadják intézményeiket az egyházaknak. Ebben a tragikus helyzetben az LMP szerint az sem lenne meglepő, ha az önkormányzatok egy időre egyszerűen bezárnák ezeket, hogy így takarékoskodjanak a fűtéssel és a villannyal – írta a párt.

Jelenleg az állami normatíva az intézmények fenntartási költségeinek jó esetben a felét fedezi. Az egymást követő kormányok olyannyira kivéreztették az önkormányzatokat, hogy mára a helyzet végképp tarthatatlanná vált. Ha az Orbán-kormány nem orvosolja azonnal a bajt, akkor azt üzeni, hogy hátat fordít állampolgárainak.

Az LMP úgy látja, hogy nincs túl sok ok optimizmusra. Az Orbán-kormány pedagógus-életpályamodellt ígér, ehelyett viszont idén a pedagógusok többségének reáljövedelme csökken. A kormány a kisiskolák megmentéséről papol, de közben a hónap elején bejelentett zárolások hatálya alól nem vonja ki a vidéki kisiskolákat – olvasható a közleményben. Ez a politika a nemzeti elszegényedés rendszerét hozza el. Ez a politika társadalmilag fenntarthatatlan. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy tartsa magát ígéreteihez és ne hagyja magára az elszegényedő társadalmi rétegeket, leszakadó kistérségeket – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik