Belföld

A többségnek tetszik a kocsmai cigistop ötlete

Egy kutatás szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatja a dohányzás betiltását a vendéglátóhelyeken.

Ez az arány még a dohányosok körében is 67 százalékos – derül ki az Origami 602 fő megkérdezésén alapuló felméréséből. A megkérdezettek 21 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakrabban látogatna vendéglátóhelyeket, ha ott betiltanák a dohányzást, míg 8 százalék ebben az esetben ritkábban járna ilyen helyekre. Mindössze 13 százaléknyian mondták azt, hogy sohasem találják zavarónak a cigarettafüstöt a vendéglátóhelyeken.

A bárokra és kocsmákra vonatkozó esetleges cigistopnak már kevésbé kedvező a megítélése: ebben az esetben 56 százalék támogatná az intézkedést, míg a dohányosok között ez az arány 40 százalék. Tiltás esetén 11 százaléknyian mondták, hogy ritkábban járnának bárokba és kocsmákba, míg 10 százalék látogatná gyakrabban ezeket a helyeket.

Mint ismert, a tervek szerint akár még az idén betilthatják a dohányzást a zárt vendéglátóhelyeken. A hírre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete úgy reagált: a teljes dohányzási tilalom újabb csapást mérne a recesszió sújtotta ágazatra, akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést is okozhatna.

AJÁNLOTT LINK:

Dohányzás betiltásának hatásai a vendéglátó-és szórakozóhelyek látogatottságára (pdf) (origami.co.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik