Belföld

A Jobbik szerint a Fidesz csak szavakban ért egyet

Az ellenzéki párt az alkotmánykoncepcióhoz benyújtott 49 módosító javaslata közül a kormányzati többség csak egyet támogatott.

A Jobbiknak az alkotmánykoncepcióhoz benyújtott 49 módosító javaslata közül a kormányzati többség csak egyet támogatott, amiből az ellenzéki párt azt a következtetést vonja le, hogy a Fidesz szavakban sok mindenben egyetért a Jobbikkal, de a törvényalkotás szintjén ebből az egyetértésből nem sok minden valósul meg.

Dúró Dóra képviselő keddi parlamenti sajtótájékoztatóján módosító indítványaik közül azokat emelte ki, amelyekkel – mint mondta – korábban a vitában, vagy az alkotmány-előkészítő bizottságban a Fidesz még egyet értett.

A jobbik indítványozta például, hogy alkotmányos szinten rögzítsék a természeti kincsek védelmét, a szavazás során azonban a kormányzati többség ezt nem támogatta. Szintén elvetették azt a javaslatot, hogy a fenntarthatóság és a jövő nemzedék ügye jelenjen meg az alkotmányban. Elutasították a határon túliak szavazati jogával kapcsolatos jobbikos felvetést is, aminek kapcsán Dúró Dóra hangsúlyozta: novemberben az alkotmány-előkészítő esti bizottságban ezt még támogatta a kormányzati többség, a hétfői szavazás során azonban már nem.

Arra vonatkozóan is volt egy jobbikos javaslat, hogy az 1956-os megtorlásokban részt vett állampárti vezetők, illetve az akkori erőszakszervezetek vezetőinek bűncselekményei ne évüljenek el – emlékeztetett. “Sokszor hangoztatja a Fidesz, hogy Biszku Bélát nem azért kellene megbüntetni, amit most mond, hanem azért, amit 1956 után tett, ennek ellenére ezt a módosító javaslatunkat sem támogatták” – mutatott rá a jobbikos politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik