Belföld

Kimarad az államadósság-bizottságból az MSZP és az LMP

A csak fideszes és jobbikos képviselőkkel működő testület az elmúlt 8 év gazdasági döntéseit fogja vizsgálni.

A tervezett kilenc helyett csak hét taggal működik majd az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága által létrehozott, az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság.

A költségvetési bizottság ülésén a frakciók jelezték: a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik delegál tagot az albizottságba, az MSZP és az LMP nem. A testületet a fideszes Dancsó József vezeti, alelnök a szintén fideszes Szijjártó Péter; mellettük további három fideszes, egy KDNP-s és egy jobbikos tagja lesz az albizottságnak. A testület létrehozását Szijjártó Péter kezdeményezte még december végén.

A fideszes képviselő előterjesztése szerint a testületnek meg kell vizsgálnia: milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek ahhoz, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedett 2002 és 2010 között, valamint azt is, hogy ezek a döntések milyen felelősségi kérdést vetnek fel.

Szijjártó Péter múlt csütörtökön azt mondta: az albizottság feladata az lesz, hogy kivizsgálja az ország eladósítását, amely – mint fogalmazott – az egyik legnagyobb politikai bűn, amelyet valaha elkövettek politikusok Magyarországgal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik