Belföld

Nemzetközi tiltakozás: veszélyben a magyar levéltári iratok

Kanadai, amerikai és nyugati-európai tudósok tiltakoznak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára dokumentumainak veszélyeztetése ellen.

A magyar kormány tervei szerint ugyanis lehetővé tenné, hogy az 1990 előtt megfigyeltek ne csak betekintést kérhessenek a velük kapcsolatos iratokba, hanem el is vihessék az anyagokat, és akár meg is semmisíthessék azokat. Egy-egy kanadai, illetve amerikai történész-szervezet a petíciót támogató levelet küldött a kanadai és az amerikai magyar nagykövetnek. Az Élet és Irodalom a héten közölte, hogy a magyarországi pártok és az Európai Parlament magyar képviselői hétfőn, február 28-án kapják meg a petíciót.

A magyar kormányzati elképzelés már tavalyi nyilvánosságra kerülésekor felháborodást keltett a külföldi történészek és levéltárosok körében, akik szerint fontos történeti iratok végleges eltűnéséhez vezethet, ha elfogadják a jogszabályt. A University World News beszámolója szerint a dokumentumok védelmében több történésztársaság és számos szakértő is felemelte már a szavát, Christopher Adam, az ottawai Carleton Egyetem történelem tanszékének oktatója pedig decemberben az Élet és Irodalomban tiltakozott a tervek ellen és online aláírásgyűjtést indított a HungarianArchives.com című honlapon. A petíciót – melynek bevezetőjét Kenedi János írta – később a brit Királyi Történelmi Társaság is szétküldte tagjai között, a tiltakozás támogatására bíztatva őket. Colin Jones, a társaság elnöke szerint ugyanis “a magyarországi levéltár elleni fenyegetést valamennyi történész aggasztónak tartja”.

A Kanadai Levéltárosok Egyesülete az Európai Unió kanadai delegációjának és Pordány László ottawai magyar nagykövetnek, az amerikai Szláv, Kelet-Európai és Euroázsiai Tanulmányok Társaság pedig Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek írt tiltakozó levelet. A petíció megjelenése kapcsán az Élet és Irodalom a héten azt írta, hogy a magyarországi pártok és az Európai Parlament magyar képviselői hétfőn, február 28-án kapják meg a petíciót.

AJÁNLOTT LINKEK:

HUNGARY: Historians resist return of spy files (University World News)

1200 supporters sign archival petition (hungarianarchives.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik